Vážení zákazníci, věnujte prosím, pozornost přijatým opatřením. Více informací ZDE 


Ergonomie kuchyně

Zóny v kuchyni

Při plánování kuchyně je základem správné rozvržení jednotlivých zón, které nám usnadní přípravu jídla a uspoří čas. Jedná se o zónu vaření, zónu umývání a zónu skladování. Tyto zóny tvoří pomyslný trojúhelník, jehož obvod by optimálně neměl přesáhnout 6 m. Vzdálenost mezi nimi by neměla být příšliš velká, aby pohyb mezi nimi byl plynulý a pohodlný. Na tyto zóny přímo navazuje zóna pracovní a zóna ukládání

ZÓNA VAŘENÍ
Součástí zóny je varná deska, odsavač par, trouba (sporák), příp. mikrovlnná trouba. Zóna je vyhrazena k tepelné úpravě pokrmů (vaření, smažení, pečení a ohřev). Pokud je varná deska umístěna na konci sestavy, je dobré ponechat od zdi  vzdálenost minimálně 15 cm.
Mezi varnou deskou a dřezem je dobré mít manipulační (pracovní) prostor o šířce alespoň 60 cm.
ZÓNA PRACOVNÍ
Tato zóna slouží pro samotnou přípravu jídla. Ať jde o válení těsta, přípravu zeleniny a masa, či zdobení cukroví a všechny další přípravné činnosti, pro které je potřeba dostatečný prostor.
Pracovní plocha by měla být dostatečně dlouhá. Minimum je 60 cm, ideální délka se ale pohybuje v rozmezí 90-120 cm. Ideální hloubka je 60 cm, v případě ostrůvku může být až 120 cm.
ZÓNA UKLÁDÁNÍ
Je určena pro ukládání jídelních souprav, sklenic, příborů, mís, kuchyňského náčiní, hrnců, pánví a plechů. Kuchyňské potřeby je vhodné ukládat podle jejich použití.
Kuchyňské pomůcky a mísy je ideální uložit pod pracovní zóny, kdy ve výsuvech budou snadno dostupné.
Příbory, jídelní soupravy a skleničky je praktické mít uložené blízko myčky nádobí.
Hrnce a pánve najdou své místo blízko varné desky. Plechy na pečení a příslušenství patří blízko pečicí trouby.
ZÓNA UMÝVÁNÍ
Centrem je dřez a myčka nádobí, které by měly být v těsné blízkosti. Zóna slouží k omývání potravin před přípravou pokrmů a následně ke smývání znečištěného nádobí.
Do skříňky pod dřez je vhodné umístit koše na tříděný odpad a uložit čistící a mycí prostředky.
ZÓNA SKLADOVÁNÍ
Místo skladování čerstvých, chlazených, mražených a trvanlivých potravin. Zóna zahrnuje chladničku, mrazák, potravinovou skříň a menší výsuvné systémy sloužící k uchovávání potravin.


Dispoziční řešení kuchyně

Přímá (lineární)

Pro menší místnosti, je vybavená pouze nejnutnějším úložným prostorem.

Dvoustranná (paralelní)

Prostor nejlépe využijí dvě sestavy naproti sobě. Vyhovuje i průchozím kuchyním v nepříliš širokém prostoru. Šířka mezi sestavami by měla být minimálně 1,2 m.

Ostrůvková

Ostrůvek tvoří samostatnou pracovní plochu, kterou lze využít pro skladování nádobí, na vaření nebo mytí. Dobře navržený ostrůvek je praktickou částí kuchyně.

Rohová (tvar "L")

Vhodná do středně velkých domácností, kdy umožní snadný dosah od pracovní plochy na obě strany. Navíc lze dobře propojit s navazujícím obývacím prostorem.

Rohová (tvar "U")

Hodí se pro členění velkého prostoru na pracovní a jídelní část. Nabízí dostatek pracovních zón.

Poloostrůvková (tvar "G")

Vytváří optický předěl mezi kuchyní a obývacím prostorem. Prodloužená deska lze doplnit jídelním pultem.

Zóna skladování Zóna ukládání Zóna umývání Zóna pracovní Zóna vaření

Výše uvedené uspořádání ve směru hodinových ručiček vyhovuje pravákům. Pro leváky bude optimální uspořádání v opačném směru. Výsledkem logiky návaznosti pracovních úkonů, uspořádání spotřebičů a dostatečné pracovní plochy bude smysluplný pohyb v prostoru kuchyně.


Ergonomická patra

Vertikální uložení kuchyňských potřeb a skladovaných potravin se řídí logikou: potřebuji neustále, často anebo občas. Podle tohoto klíče ukládejte předměty do správného patra. Správným uložením ušetříte zbytečné shýbání a natahovaní. 
Nejčastěji používané zásoby a kuchyňské potřeby je dobré uložit v lehce dostupné výšce ve výsuvech přímo pod pracovní deskou a v první úrovni horních skříněk. Do vyšších a spodnějších pater je vhodné ukládat méně používané zásoby potravin a předměty. Do nejvyšších pozic horních skříněk je vhodné ukládat předměty používané jen málo.


Optimální rozměry

Při plánování kuchyně je třeba zohlednit nejen optimální uspořádání v prostoru pro plynulý pohyb, ale i rozměry jako výška pracovní desky nebo vertikální umístění spotřebičů. Při dodržení optimálních výšek a vzdáleností se stane pohyb a používání kuchyně pohodlným. V případě doporučených výšek se řídíme výškou osoby, která bude kuchyni nejčastěji využívat.

Když se postavíme k pracovní desce, výška mezi loktem a pracovní deskou (pracovní výška) by měla být v rozmezí 10-15 cm.
Výška pracovní desky je tak v rozsahu od 85 do 95 cm.
Hloubka pracovní desky bývá 60 cm: zaručí dostatek prostoru a zároveň je dostatečná pro většinu vestavných spotřebičů.
Vzdálenost protilehlých skříněk v šíři 120 cm zaručí volný pohyb dvou osob v kuchyni a bezproblémové otevírání zásuvek a spotřebičů.
U lineární kuchyně je vhodné mít volný prostor od protilehlé stěny min. 110 cm.
Umístěním trouby ve výšce pasu nebo očí odpadne ohýbání a nedosáhnou na ní děti. Pokud chceme mít nad sebou troubu i mikrovlnku, umístíme pečicí troubu níže. Dno trouby může být 70 až 115 cm od podlahy.
Mikrovlnnou troubu můžeme umístit až do výšky 150 cm.
Nad elektrickou/indukční varnou deskou je nutná vzdálenost od digestoře min. 65 cm. V případě plynové desky se vzdálenost zvyšuje na 75 cm.
Varné centrum je možné oproti pracovní ploše snížit o 10 cm. 
Výkon digestoře by měl být 7-10x vyšší než objem vzduchu v místnosti.
Dřez je vhodné umístit oproti pracovní ploše výše. Optimální výška je, když vložíme ruce do dřezu a dlaně se budou dotýkat dna dřezu.
Při umístění dřezu pod oknem je důležitý výběr dřezové baterie. Pokud není parapet v dostatečné výšce nad dřezem, aby okno nekolidovalo s baterií, bude vhodnou volbou sklopná dřezová baterie.
Doporučený prostor mezi pracovní deskou a horními skříňkami se pohybuje mezi 55 až 60 cm. Skříňky nesmí bránit ve výhledu a stát se překážkou, zároveň musí být dobře dostupné.
Hloubka horních skříněk se pohybuje mezi 20 až 35 cm.

Osvětlení

Mimo centrálního osvětlení je nasvícení (nejen) pracovních ploch nezbytnou součástí kuchyně. U varné plochy dostatek světla řeší především zabudovaná světla v odsavači par. Osvětlení pracovní plochy zajistí vestavěné osvětlení pod horní skříňky. Praktické je vnitřní osvětlení skříněk a zásuvek, které pomůže k rychlejší orientaci a zpřehlednění obsahu vnitřního prostoru. Do výklenků a na osvětlení pultového baru jsou ideální bodová světla, disponující přesným zaměřením světla. Efektivní jsou světla umístěná nad horními kuchyňskými skříňkami, která dobře prosvětlí celou kuchyni. 

Kvalitní osvětlení dodá kuchyni kromě praktičnosti i správnou atmosféru a styl. Podle typu kuchyně vybíráme barvu světla:

  • Teplá bílá působí pocitově tepleji, nejlépe se hodí do kuchyní rustikálních a jako náhrada za halogenové bodovky
  • Denní bílá vyzařuje neutrální světlo, které má nejblíže k přirozenému dennímu světlu, proto je vhodná do kuchyní všech typů a stylů
  • Studená bílá vyzařuje chladnější světlo, dobře se hodí do kuchyní moderních a tam, kde jsou použity tmavé dekory, které více pohlcují světlo
Centrální osvětlení Osvětlení varné desky a pracovní plochy Bodové osvětlení kuchyně Vnitřní osvětlení skříněk a zásuvek



Sjednejte si schůzku